فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و پنجم شماره 7 (پیاپی 134، مهر 1402)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و پنجم شماره 7 (پیاپی 134، مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی قادریان، ناصر احمدی ثانی* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به رشد روز افزون جمعیت، تغییرات کاربری اراضی و تاثیرات آن بر محیط زیست، پایش و مدل سازی تغییرات کاربری یکی از پیش شرط های اصلی برای دست یابی به توسعه پایدار می باشد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی و پیش بینی تغییرات مکانی و زمانی کاربری اراضی در سطح شهرستان سردشت به منظور کسب اطلاعات پایه جهت برنامه ریزی در راستای مدیریت پایدار جنگل می باشد.

    روش بررسی

    به این منظور، تصاویر ماهواره لندست 7 (سنجنده ETM+) و لندست 8 (سنجنده OLI) مربوط به سال های 2003 و 2015 مورد پردازش قرار گرفت. با استفاده از طبقه بندی نظارت شده با روش حداکثر احتمال نقشه کاربری برای هر دو دوره استخراج شد. مدل سنتی زنجیره مارکوف و تکنیک CA برای پیش بینی تغییرات کاربری اراضی در 25 سال آینده به کار برده شد.

    یافته ها

    صحت کلی در طبقه بندی تصاویر سال 2003 و 2015 به ترتیب معادل 89 و 94 درصد و ضریب کاپا برابر 87/0 و 92/0 بود. نتایج نشان داد که در طول این دوره، حدود 7% از سطح جنگل کاهش و اراضی کشاورزی حدود 72% افزایش پیدا کرده است. با توجه به ماتریس احتمال انتقال مارکوف، بیشترین میزان تبدیل از سال 2015 تا سال 2040 از سطح جنگل و مرتع به کشاورزی و مسکونی صورت گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    تغییرات در سطح جنگل ها تا سال 2040 نشان می دهد که جنگل ها به طور پیوسته در طول زمان کاهش سطح خواهند داشت. نتایج پژوهش حاضر حاوی اطلاعات کمی است که می تواند مبنای ارزیابی پایداری در مدیریت اکوسیستم های جنگلی زاگرس و انجام اقدامات لازم جهت کاهش تخریب باشد.

    کلیدواژگان: جنگل های سردشت، سلول های خودکار، شبیه سازی، کشف تغییرات، لندست
  • مجید آرین زادگان، رضا نجف بیگی*، نازنین پیله وری صفحات 13-24
    زمینه و هدف

    باتوجه به تکامل تدریجی و گسترش نقش تاثیرگذار منابع انسانی در افزایش اثربخشی کیفیت خدمات قابل ارایه در طول زمان، صاحب نظران بر مبنای پویایی فرآیندهای استراتژیک کارکردهای متعددی را برای آن توسعه آنان برشمرده اند. هدف این پژوهش آسیب شناسی قابلیت پایدار عملکرد منابع انسانی سبز در نظام بانکداری می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش به منظور شناسایی مولفه ها (آسیب شناسی مدیریت عملکرد منابع انسانی) و گزاره های پژوهش (مضامین یادگیری سبز) از غربالگری نظری براساس پژوهش های مشابه استفاده شد.

    یافته ها

    در بخش کمی مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسشنامه های ماتریسی، توسط 22 نفر مدیران منابع انسانی، مسیولان و کارشناسان صاحب نظر در سطح بانکداری مورد ارزیابی تحلیل تفسیری قرار گرفتند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد، بعد قابلیت های بهبود ادراکی؛ تشریح تعارض های ادراک شغلی باهدف افزایش سطح شناخت منابع انسانی به طور مستقیم سطح مشارکت منابع انسانی در هدف گذاری های ارتقای مهارتی و ایجاد تناسب بین راهبردهای تخصصی با نیازسنجی آموزشی را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: قابلیت پایدار عملکرد منابع انسانی سبز، ساخت گرای کیفی، تعاملی (IQA)
  • ملیکاسادات امیرزاده، ناصر برک پور* صفحات 25-39
    زمینه و هدف

    زاینده رود بزرگ ترین رود ناحیه مرکزی ایران است که در طول تاریخ نقش مهمی در رشد شهر اصفهان و ایجاد منظری سبز برای این شهر در اقلیم گرم و خشک ایفا نموده است. یکی از مهم ترین وقایعی که در دهه های اخیر، شهر اصفهان و اجتماعات محلی ساکن در آن را تحت تاثیر قرار داده است، خشک شدن رودخانه زاینده رود و مادی هاست. مادی ها که در ابتدا برای اهداف کشاورزی احداث شده بودند، با توسعه شهر به تدریج به مسیرهای سبز داخل بافت محله ها تبدیل شدند. این آبراه ها همواره به عنوان یکی از اجزای اصلی زیرساخت محله ها با نقش کلیدی اکولوژیک و اجتماعی محسوب می شدند. خشک شدن مادی ها تاثیرات نامطلوبی بر حس مکان محله ها و زندگی اجتماعات محلی داشته است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر دستیابی به میزان تاب آوری دو اجتماع محلی همجوار با مادی ها (محله عباس آباد و محله برازنده) در برابر خشک شدن رودخانه زاینده رود و مادی ها در شهر اصفهان است.

    روش بررسی

    به منظور ارزیابی تاب آوری، تکنیک پیمایش و تحلیل داده های ثانویه با اتکا بر چارچوب اجتماعات محلی تاب آور تدوین شده در سال 1397مد نظر قرار گرفت. در مجموع، 22 نفر از مدیران و کارشناسان شهری و 379 نفر از ساکنان دو اجتماع محلی مورد مطالعه، مورد پیمایش قرار گرفتند. تحلیل داده ها، با استفاده از روش های کمی و نرم افزار تحلیل داده های آماری SPSS صورت پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج، نشا ن دهنده این است که به طور کلی امتیاز تاب آوری دو محله عباس آباد و برازنده، در سطح زیر متوسط قرار دارد. کمترین میزان تاب آ وری مربوط به عوامل نهادی/حکمروایی محلی در محله ها در حدود 7/1 است و بیشترین آن مربوط به عوامل کالبدی- فضایی در محله عباس آباد، 25/3 از مجموع 5 امتیاز است.

    بحث و نتیجه گیری

    مفهوم تاب آوری اجتماعات محلی صرفا به معنای توانایی مواجه شدن و مقابله با شرایط نامساعد توسط اجتماعات نیست. درحالی که به نظر می رسد اجتماعات محلی شهر اصفهان با وضعیت موجود کنار آمده اند، نتایج ارزیابی تاب آوری اجتماعات محلی موردنظر در برابر خشک شدن رودخانه زاینده رود و مادی ها از سطح متوسط پایین تر است. بنابراین نیاز به راهکارهایی در زمینه تقویت تاب آوری اجتماعات محلی شهر اصفهان وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی تاب آوری، تاب آوری اجتماعات محلی، اصفهان، رودخانه زاینده رود، مادی
  • افروز علی محمدی*، مهسا صفری پور صفحات 41-52
    زمینه و هدف

    امروزه با وجود بحران های زیست محیطی، داشتن آگاهی و نگرش زیست محیطی برای دانشجویان، با توجه به نقش اثرگذار آ ن ها در جامعه؛ امری ضروری محسوب می شود. آگاهی زیست محیطی باعث افزایش حساسیت به مسایل زیست محیطی می شود و نگرش محیط زیست گرایانه نیز چون ارزش ها و نگرانی ها نسبت به محیط زیست را مستحکم می کند، منجر به مشارکت فعال در حفاظت از محیط زیست می شود. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی سطح آگاهی و نگرش زیست محیطی دانشجویان دانشگاه پیام نور است.

    روش بررسی

    جامعه ی آماری شامل کلیه دانشجویان در حال تحصیل (سال تحصیلی 98-97) در سه واحد دانشگاهی لواسان، تهران جنوب و شهر ری دانشگاه پیام نوراستان تهران بود (12306 نفر) که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 385 نفر گزینش شدند. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه ی استاندارد شده سه بخشی (جمعیت شناختی، آگاهی، نگرش) انجام شد که در مطالعات مشابه استفاده شده و روایی صوری آن توسط متخصصان حوزه ی تحقیق مورد تایید قرار گرفته است و ضریب الفای کرونباخ برای سنجش پایایی برای گویه های آگاهی 70/0 و گویه های نگرش 81/0 بوده است.

    یافته ها

    نتابج نشان داد که آگاهی زیست محیطی دانشجویان در سطح بالا و نگرش زیست محیطی آن ها در حد مطلوب است. متغیرهای سن و وضعیت تاهل با سطح آگاهی و نگرش زیست محیطی دانشجویان، همبستگی معنی داری دارند، درحالی که بین متغیرهای جنس، رشته ی تحصیلی و واحد دانشگاهی با سطح آگاهی و نگرش زیست محیطی؛ همبستگی معنی دار وجود ندارد. همچنین نتایح تحقیق حاکی از وجود همبستگی مثبت معنی دار بین آگاهی و نگرش زیست محیطی دانشجویان است.

    بحث و نتیجه گیری

    سطح بالای آگاهی و نگرش مساعد دانشجویان مورد مطالعه می تواند تاثیر معنی داری در رفتار محیط زیست گرایانه ی آن ها بگذارد و زمینه ساز رفتار مسوولانه ی زیست محیطی می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، دانشجویان، دانشگاه پیام نور
  • علیرضا باقری، محمدعلی خانمحمدی*، هانیه صنایعیان صفحات 53-67
    زمینه و هدف

    نور روز تاثیر مثبتی بر سلامتی افراد، بهره وری کارمندان و ارزندگی املاک دارد. لیکن با افزایش بلندمرتبه سازی در شهر های پرجمعیت، دسترسی طبقات تحتانی به روشنایی طبیعی با چالش هایی همراه است. آتریوم یکی از استراتژی های تامین نور طبیعی برای طبقات تحتانی است. عملکرد روشنایی طبیعی آتریوم قبل از ساخت به لطف شبیه سازی رایانه ای قابل ارزیابی است. تا پیش از این، شبیه سازی نور روز تنها محدود به شرایط آسمان ابری بود. لیکن با روش های جدید شبیه سازی رایانه ای نور روز، می توان متغیر های وضعیت خورشید و شرایط آسمان را در طول یکسال و در تمام ساعات روز بررسی کرد. این پیشرفت اعمال مولفه ی نور مستقیم خورشید در شبیه سازی ممکن کرده و در نتیجه امکان بررسی تاثیر شاخصه هایی از معماری که با جهت نور مستقیم در ارتباط هستند فراهم شده است. با توجه به نکته فوق، این پژوهش بر تاثیر زاویه تمایل دیوار های داخلی آتریوم بر روشنایی اتاق های مجاور آن تمرکز دارد.

    روش بررسی

    زوایای مختلف آتریوم، در جهت شمال و جنوب به روش "مدل سازی روشنایی طبیعی مبتنی بر اقلیم" برای شهر تهران بررسی شده اند. از معیار های سنجش روشنایی طبیعی «sDA»، «ASE» و «UDI» برای انجام شبیه سازی های رایانه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    متمایل شدن جداره های داخلی آتریوم با زاویه 20 درجه به سمت جنوب باعث بهبود هر سه معیار ذکر شده در طبقات تحتانی آتریوم می شود. لیکن تمایل دیوار های آتریوم به سمت شمال، علاوه بر تاثیر نامطلوب بر روشنایی طبقات پایین، در طبقات بالا نیز خیرگی را افزایش می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    اگرچه تاثیر زاویه تمایل بر عملکرد روشنایی طبیعی آتریوم به برجستگی سایر عوامل نیست، با این حال طراح می تواند در مراحل اولیه طراحی، به کمک چیدمان صحیح و الویت بندی مناسب فضاها برای بهره گیری از روشنایی طبیعی، این تاثیر را به حداکثر برساند.

    کلیدواژگان: آتریوم، روشنایی طبیعی، مصرف انرژی، خیرگی، شبیه سازی رایانه ای
  • پریا شفیع پوریوردشاهی*، حسین سلیمانی، مهدی سلیمانی قره گل صفحات 69-84
    زمینه و هدف

    امروزه طراحی، معماری و زیباسازی شهری توسط پنل های خورشیدی برای جذب انرژی پاک که منجر به کاهش گازهای گلخانه ای و آلودگی های زیست محیطی می شود، مورد توجه معماران و مهندسان قرار گرفته است. در این مقاله با توجه به اهمیت موضوع، طرحی برای بدست آوردن بهینه ترین زاویه پنل ها برای کسب بیشترین بازدهی ارایه می گردد تا با بررسی زوایای مختلف قرارگیری پنل ها به سمت خورشید در اجزای مختلف ساختمان، بیشترین بازدهی ممکن به دست بیاید.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و دارای رویکرد کمی است. در این مقاله، یک نیروگاه 2 کیلووات جدا از شبکه توزیع برق، واقع در منطقه ی آلمان آباد شهر ارومیه انتخاب گردیده که با وارد کردن مشخصات آن در نرم افزار PVsyst و انجام شبیه سازی، اطلاعات مربوط به انرژی تولیدی برای تمامی ماه ها با زوایای مختلف قرارگیری پنل ها مورد بررسی قرار گرفته است. سپس مقایسه ای بین میزان بازدهی به دست آمده از نرم افزار و سیستم اجراشده با در نظر گرفتن زوایای بهینه انجام و راهکار طراحی معماری ارایه می گردد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که نصب پنل های خورشیدی در قسمت های مختلف بنا با زوایای بهینه، بیشترین بازدهی را در تمامی ماه ها ایجاد می کند.  مقایسه ی میزان بازدهی محاسبه شده در زوایای بهینه ی استخراج شده از نرم افزار و میزان بازدهی عملی در نیروگاه توزیع برق نمونه نشان می دهد که انرژی تولیدی در هر دو حالت اختلاف ناچیزی با هم دارند که نشان از تصدیق شبیه سازی ها دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    در صورتی که پنل های خورشیدی در بهینه ترین زاویه ی ممکن در هر ماه تنظیم شوند، در طول یک سال 8/5 درصد بازدهی بیشتری نسبت به حالت ثابت خواهند داشت. لذا در این پژوهش، طرح های مختلفی برای طراحی و زیباسازی شهری توسط پنل های خورشیدی پیشنهاد می گردد که علاوه بر حفظ بازدهی، طراحی مناسبی از لحاظ معماری ایرانی داشته باشند.

    کلیدواژگان: پنل های خورشیدی، ساختمان، زاویه ی بهینه، بازدهی، معماری
  • جواد نبی زاده مقدم، رویا صدیق ضیابری*، سید محمدرضا عادل صفحات 85-97
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد هویت زیست محیطی بشر امروز که خود در معرض تهدید است به شدت محیط زیست را نیز تهدید می کند. هویت زیست محیطی، همه انواع روش هایی است که مردم با استفاده از آن ها ارتباط خود با زمین را آن گونه که در شخصیت، ارزش ها،  اقدامات و احساساتشان تجلی یافته، توجیه و تفسیر می کنند. هدف تحقیق حاضر این است که براساس پرسشنامه هویت زیست محیطی سوزان کلیتون، هویت زیست محیطی را در جامعه ایران بین دانشجویان دانشگاه بسنجد. این پرسشنامه، به نوعی نظرات، دیدگاه ها، احساسات، احساس تعلق به محیط زیست و تجارب افراد را نسبت به محیط زیست در ابعاد و گستره وسیعی می سنجد. شناسایی هویت زیست محیطی در هر جامعه ای، اولین گام برای برنامه ریزی به منظور ارتقاء هویت زیست محیطی افراد و در نتیجه، تغییر رفتار نسبت به محیط زیست در جهت جلوگیری از تخریب آن خواهد بود.

    روش بررسی

    در  این تحقیق کمی، براساس جدول مرگان و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از 280 دانشجوی ترم اول و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشته زبان و ادبیات انگلیسی در دانشگاه حکیم سبزواری سبزوار، دانشگاه لرستان، دانشگاه خیام مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت حیدریه و موسسه آموزش عالی تابران مشهد خواسته شد که به پرسشنامه هویت زیست محیطی سوزان کلیتون پاسخ دهند. پرسشنامه مذکور 24 سوال دارد که دانشجویان در مدت 40 دقیقه به آن ها پاسخ دادند. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS شد. سپس برای تحلیل داده ها از آزمون برابری میانگین ها برای نمونه های مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد و دیدگاه دو گروه شرکت کننده در تحقیق مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که میزان تحصیلات و سن افراد در نحوه نگرش آن ها نسبت به محیط زیست و نیز هویت زیست محیطی آن ها تاثیری ندارد ولی جنسیت آن ها بر نگرششان نسبت به محیط زیست و درنتیجه، هویت زیست محیطی آن ها تاثیر دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    می توان گفت که در برنامه ریزی برای حفاظت از محیط زیست باید جنسیت مخاطبان را به عنوان یک متغیر تاثیرگذار در نظر گرفت زیرا جنسیت افراد در شکل گیری هویت زیست محیطی آن ها تاثیر دارد. هرچند متغیرهای سن و تحصیلات در این پژوهش، تفاوت های معناداری را در هویت زیست محیطی شرکت کنندگان نشان ندادند اما این بدان معنی نیست که در برنامه ریزی های زیست محیطی باید نادیده گرفته شوند.

    کلیدواژگان: هویت زیست محیطی، جنسیت، دیدگاه زبان آموزان، هویت
  • مجید دکامین*، احسان خدارضایی صفحات 99-108
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر بحث بر سر پایداری محیط زیستی تولیدات کشاورزی به طور گسترده ای افزایش یافته است. در این راستا اثرات محیط زیستی تولید سیب زمینی در استان همدان (بزرگ ترین تولیدکننده سیب زمینی) بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه از روش ارزیابی چرخه حیات برای شناسایی اثرات محیط زیستی استفاده شد.  اطلاعات در شهرستان نهاوند و سال 1400-1399 از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری  با کشاورز جمع آوری شد. ارزیابی اثر بر اساس روش CML IA انجام شد و اثرات محیط زیستی برای گروه های تاثیر پتانسیل تخلیه منابع سوخت فسیلی، پتانسیل گرمایش جهانی، پتانسیل اسیدی شدن،پتانسیل اختناق دریاچه ای و پتانسیل سمیت برای انسان مورد بررسی قرار گرفت. واحد عملکردی تولید یک تن سیب زمینی مدنظر قرار گرفت.

    یافته ها

      نتایج نشان داد به ازای تولید هر تن سیب زمینی  MJ75/1774 انرژی مصرف می شود و معادل  kg CO252/125،  kg SO204/5، kg PO4  34/1 و  kg1,4-DB4/69 آلاینده به محیط وارد می شود که به ترتیب در طبقات اثر پتانسیل تخلیه منابع سوخت فسیلی، پتانسیل گرمایش جهانی، پتانسیل اسیدی شدن، پتانسیل مغذی شدن دریاجه و پتانسیل سمیت برای انسان نقش دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    تجزیه و تحلیل نشان داد فرآیند تولید کودهای شیمیایی و الکتریسیته بالاترین نقش را در طبقه اثرهای گرمایش جهانی، تخلیه سوخت های فسیلی و سمیت برای انسان داشتند. انتشارات مستقیم از مزرعه به علت انتشار ترکیبات نیتروژن و فسفر ناشی از کودها، بیشترین تاثیر را در مغذی شدن دریاجه و اسیدی شدن داشت.

    کلیدواژگان: اثرات محیط زیستی، تولید پایدار، سیب زمینی، نهاده کشاورزی، چرخه حیات
  • ستاره مهرخو، مهدی رمضانی*، پروین فرشچی، مصطفی پناهی، سید مسعود منوری صفحات 109-124
    زمینه و هدف

    تغییرات شدید کاربری اراضی طی دهه‏های اخیر توان اکوسیستم ها در عرضه خدمات را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. به همین جهت آگاهی از روند این تغییرات و تاثیر آن بر خدمات اکوسیستمی برای مدیریت پایدار سرزمین ضروری است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر تغییرات کاربری اراضی بر خدمات اکوسیستمی مرتبط با تنوع زیستی حوزه آبخیز شفارود انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر شامل سه مرحله 1) استخراج نقشه کاربری اراضی گذشته و حال با استفاده از تصاویر ماهواره‏ای لندست و با بکارگیری نرم‎افزار ENVI 5.3 و ArcGIS 10.3 2) پیش‎بینی و استخراج نقشه کاربری اراضی آینده با استفاده از ابزار Scenario Genarator نرم‎افزار InVEST و در نهایت 3) ارزیابی کمی و مدلسازی تنوع زیستی با استفاده از مدل Habitat Quality نرم‎افزار InVEST می‏باشد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کیفیت زیستگاه در طول زمان، تحت تاثیر تغییرات کاربری اراضی به شدت کاهش یافته و تخریب زیستگاه به شدت افزایش پیدا کرده است به طوری که متوسط کیفیت زیستگاه برای کل محدوده مورد مطالعه برای سال‏های 2000، 2020 و 2040 به ترتیب برابر با 88/0، 64/0 و 41/0 است. همچنین متوسط تخریب زیستگاه برای کل حوزه آبخیز شفارود در سال 2000 برابر با 0021/0، در سال 2020 برابر با 0042/0 و برای سال 2040 برابر با 0061/0 است.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده می توان استدلال کرد که افزایش فعالیت های توسعه‏ای انسانی با هدف تملک اراضی طبیعی و بهره‏کشی از آن، خسارات جبران‎ناپذیری را بر پیکره اراضی طبیعی و زیستگاه‏های گیاهی و حیوانی جانوری وارد آورده است و ادامه چنین روندی خطر نابودی کامل این منابع منحصر به فرد را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: لندست، InVEST، ضریب کاپا، کیفیت زیستگاه، تخریب زیستگاه
  • گل محمد خوب بخت*، محمود کریمی صفحات 125-135
    زمینه و هدف
    بیلان انرژی یک ابزار مناسب برای تخمین شدت و مقبولیت محیطی محصولات تولیدی با توجه به مصرف سوخت های فسیلی و تخمین انرژی برگشتی محصولات می باشد. در این تحقیق نسبت و راندمان نهاده-ستانده ی انرژی در تولید بیودیزل از پسماند روغن های خوراکی به روش های مرسوم، فراصوت و ریز موج مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه انرژی نهاده هایی همچون نیروی انسانی، پسماند روغن خوراکی، الکل (متانول)، کاتالیست (KOH)، الکتریسیته و انرژی ماشین تولید بیودیزل و انرژی خروجی شامل: بیودیزل، گلیسرول، اضافات الکل، آب، صابون، مونوگلیسرید و دی گلیسیرید برای محاسبه بازده انرژی، محاسبه شد.
    یافته ها
    در این تحقیق نسبت و راندمان نهاده-ستانده ی انرژی در تولید بیودیزل از پسماند روغن های خوراکی به روش های مرسوم، فراصوت و ریز موج مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. انرژی مصرفی برای تولید هر لیتر بیودیزل در روش های فراصوت، ریزموج و مرسوم به ترتیب 73/33، 75/35 و 39/34 مگاژول بدست آمد. در تولید بیودیزل راندمان مصرف انرژی برای روش های فراصوت، ریزموج و مرسوم به ترتیب 87/0، 80/0 و 77/0 برآورد شد.
    بحث و نتیجه گیری
    در مقایسه بین سه روش مذکور روش استفاده از پرتودهی فراصوت با عملکرد و راندمان انرژی بالاتر در مقایسه با روش های دیگر مورد تحقیق بهترین روش برآورد شد، همچنین شاخص تجدیدپذیری نیز در روش استفاده از پرتودهی فراصوت با 75% از کل انرژی ورودی بالاترین مقدار را در مقایسه با روش های دیگر داشت.
    کلیدواژگان: بیودیزل، فراصوت، ریزموج، انرژی، ترانس استریفیکاسیون
|
  • Ali Qaderian, Naser Ahmadi Sani * Pages 1-12
    Background and Objective

    Today, due to increasing population growth and land use changes and its impact on the environment, monitoring and modeling land use changes is one of the main prerequisites for optimum use of land and achieving sustainable development. The purpose of this study was to evaluate and predict the spatial and temporal dynamics of land use in the county of Sardasht, in order to obtain basic information for planning in line with sustainable forest management.

    Material and Methodology

     Data from the Landsat 7 images (+ETM) 2003, and Landsat 8 (OLI) 2015 were analyzed. The Maximum Likelihood algorithm has been used to mapping the land use for the years. The analysis of the change dynamics using traditional Markov Chain and Cellular Automata was predicted for the next 25 years.

    Findings

    The overall accuracy of classified images in 2003 and 2015 was 89% and 94%, respectively, and the Kappa coefficient was 0.87 and 0.92. The results showed that during the period, bout 7% of the forest area has decreased and the agricultural lands has increased by 72%. According to the Markov transmission probability matrix the classes most affected by these changes is the forests and rangelands that changed to agricultural and residential.

    Discussion and Conclusion

     Changes in the extent of forests until 2040 show that the area of forests will decrease continuously. The results of current study could provide quantitative information, which represents a base for assessing the sustainability in the management of Zagros forest ecosystems and for taking actions to mitigate degradation.

    Keywords: Sardasht Forests, Cellular Automata, Simulation, Change detection, Landsat
  • Majid Aryanzadegan, Reza Najafbagy *, Nazanin Pilevari Pages 13-24
    Background and Objective

    Considering the gradual evolution and expansion of the effective role of human resources in increasing the effectiveness of the quality of services available over time, experts have enumerated several functions for their development based on the dynamics of strategic processes. One of these strategic functions is the capabilities of human resources to improve the quality of services. In fact, human resource capabilities range from psychological characteristics to responsible and social characteristics in individual actions that develop an organization's capacity to provide better services to customers. The Purpose of this research is Pathology of sustainable performance of green human resources.

    Material and Methodology

     In this study, theoretical screening based on similar research was used to identify the components (pathology of human resource performance management) and research propositions (Ambidextrous Learning themes).

    Findings

    Then, Delphi analysis was used to determine the reliability of research components and propositions. In the quantitative part, the components and propositions identified in the form of matrix questionnaires were evaluated by interpretive analysis by 22 human resource managers, officials and experts at the banking level.

    Discussion and Conclusion

    The results showed in terms of perceptual improvement capabilities; Explaining job perception conflicts with the aim of increasing the level of knowledge of human resources directly affects the level of human resource participation in skill promotion goals and creating a fit between specialized strategies and educational needs assessment.

    Keywords: Green Human Resources, Interactive, Qualitative Analysis (IQA)
  • Melikasadat Amirzadeh, Naser Barakpour * Pages 25-39
    Background and Objective

    Zayandehrood River is the largest river of central Iran, which passes through the city of Isfahan. This river has constantly contributed to the growth of Isfahan and, throughout the history, has provided the city with a green landscape, despite the hot and arid climate of the region. Moreover, Madies are neighborhood aqua-ducts from Zayandehrood, initially developed for agricultural purposes and, as the city developed, turned into greenways for urban fabric. These aqua-ducts have been one of the major infrastructural elements of neighborhoods with key ecological and social roles. Recently, Zayandehrood’s drying up has become one of the most important incidents with devastating impacts on Isfahan and its local communities. Madies’ drying up has had negative impacts on the neighborhoods’ sense of place as well as local communities’ lives. Thus, the aim of this study is to evaluate the resilience of two local communities in the vicinity of Madies in Isfahan, namely Abbas Abad and Barazandeh districts.

    Material and Methodology

     This research incorporated survey and secondary data analysis to evaluate the resilience of these communities. The research was conducted based on a pre-developed community resilience framework. Overall, 22 authorities and experts from the Municipality of Isfahan and 379 residents from the two local communities were surveyed. Afterwards, the resulting data was analyzed quantitatively through SPSS software.

    Findings

    The findings show that the overall community resilience level is below the moderate level. The lowest score, belonging to local institutional/governance factors, is 1.7 and the highest score is 3.25, a few points higher than the moderate level. The latter score belongs to spatio-physical factors in Abbas Abad district.

    Discussion and Conclusion

     Community resilience is not limited to the ability of communities in withstanding  adverse situations. Although the local communities of Isfahan are apparently accustomed to the status quo, the overall score of community resilience of these communities is below the moderate level. Therefore, there should be strategies to enhance the resilience of local communities in the city.

    Keywords: Resilience Evaluation, community resilience, Isfahan, Zayandehrood River, Madi
  • Afrooz Alimohamadi *, Mahsa Safaripour Pages 41-52
    Background and Objective

    Today, due to the occurrence of environmental crises, having environmental knowledge and attitude for students, considering their effective role in society, is essential. Environmental knowledge increases sensitivity to environmental issues, and environmental attitudes lead to active participation in environmental protection, as it reinforces values and concerns about the environment. So the main goal of this study is to investigate the environmental knowledge and attitude levels of Payame Noor students.

    Material and Methodology

     The statistical population consists of all the students of the Lavasanat, Tehran Jonoob and Shahr Rey units of Tehran Payame Noor university (N=12306). Based on Krejcie and Morgan's table, a sample of 385 students was chosen and data was collected based on a standardized three-part questionnaire (demographic, knowledge, attitude) that was used in similar studies and its validity has been confirmed by the experts in the field and Cronbach's alpha for reliability assessment for knowledge and attitude items were 0.70 and 0.81 respectively.

    Findings

    Based on the results, students' environmental knowledge is at a high level and their environmental attitude is at the desired level. The variables of age and marital status are significantly correlated with the level of students' knowledge and attitudes, while there is no significant correlation between the variables of gender, field of study and academic unit with the level of knowledge and attitudes. The results also indicate that there is a significant positive correlation between environmental knowledge and attitudes.

    Discussion and Conclusion

    The high level of environmental knowledge and attitude of the students under study can have a significant impact on their environmental behavior and lead to responsible environmental behavior.

    Keywords: Environmental knowledge, Environmental attitude, students, Payame Noor University
  • Alireza Bagheri, Mohammadali Khanmohammadi *, Haniyeh Sanaieian Pages 53-67
    Background and Objective

    Daylight has a positive effect on people's health, employee productivity and property value. However, with the growth of high-rise buildings in populated cities, access to natural light for the lower floors are challenging. Atrium is one of the strategies for bringing daylight to these floors. Atrium’s daylight performance can be evaluated before construction thanks to computer simulations. Until now, daylight simulation has been limited to one cloudy sky condition. With the help of new methods of computer simulation of daylight, it is possible to study the effects of sun angles and sky conditions throughout the entire hours of a year. This development has made it possible to apply the direct sunlight component to the simulation and study its impacts of architectural features that are related to it. This study focuses on the effect of the angle of inclination of the inner walls of the atrium on the daylight performance of adjacent rooms.

    Material and Methodology

     Different angles of the atrium in the north and south direction have been studied by the method of "Climate-based daylight modeling" for the city of Tehran. (sDA), (ASE) and (UDI) are daylight metrics which have been used in computer simulations.

    Findings

    The inclination of the inner walls of the atrium at an angle of 20 degrees to the south improves all three criteria mentioned in the lower floors of it. However, the inclination of the atrium walls to the north, not only reduces the daylight in the lower parts, but also increases the glare in the upper floors.

    Discussion and Conclusion

    Although the effect of inclination angle on daylight performance of atrium is not as prominent as other factors, the designer can maximize this effect in the early stages of design, with the correct arrangement and prioritization of spaces to benefit from daylight.

    Keywords: Atrium, Daylighting, Energy consumption, Glare, Computer Simulation
  • Parya Shafipouryourdshahi *, Hossein Soleimani, Mehdi Soleymani Gharagol Pages 69-84
    Background and Objective

    Nowadays, the design, architecture and urban beautification by solar panels to absorb clean energy that leads to the reduction of greenhouse gases and environmental pollution have attracted the attention of architects and engineers. In this article, due to the importance of the subject, a model is presented to obtain the most optimal angle of the panels to obtain the highest efficiency, so that the highest possible efficiency can be obtained by examining the different angles of placing the panels towards the sun in different components of the building.

    Material and Methodology

    The current research is applied in terms of purpose and has a quantitative approach. In this article, a 2 kW power plant, separated from the electricity distribution network, located in Almanabad area of Urmia city, has been selected, and by entering its specifications in the PVsyst software and performing simulation, the information related to the produced energy for all months has been examined.

    Findings

    The results show that The results showed that installing solar panels in different parts of the building with optimal angles creates the highest efficiency in all months. The comparison of the efficiency calculated in the optimal angles extracted from the software and the practical efficiency in the sample power distribution plant shows that the energy produced in both cases has a slight difference, which shows the confirmation of the simulations.

    Discussion and Conclusion

    If the solar panels are set at the most optimal possible angle every month, they will have 5.8% more efficiency than the fixed state during a year. Therefore, in this research, various plans for urban design and beautification by solar panels are suggested, which in addition to maintaining efficiency, have a suitable design in terms of Iranian architecture.

    Keywords: solar panels, Building, optimal angle, Efficiency, architecture
  • Javad Nabizadeh Moghadam, Roya Sedigh Ziabari *, Seyyed Mohamad Reza Adel Pages 85-97
    Background and Objective

    It seems that today's human environmental identity, which is itself threatened, also threatens the environment. Environmental identity is all kinds of methods that people use to justify and interpret their relationship to the earth as manifested in their personality, values, actions, and feelings. The aim of the present study is to assess the environmental identity in Iranian society among university students based on the Susan Clayton Environmental Identity Questionnaire. This questionnaire, in a way, measures the opinions, views, feelings, sense of belonging to the environment and people's experiences of the environment in a wide range and dimensions. Identifying the environmental identity in any society will be the first step in planning to enhance the environmental identity of individuals and, consequently, change behavior towards the environment to prevent its destruction.

    Material and Methodology

    Using Morgan’s Table and Convenience Sampling, in this quantative research, 280 freshman and postgraduate students in English language and literature at Hakim Sabzevari University of Sabzevar, Lorestan University, Khayyam University of Mashhad, Islamic Azad University, Torbat Heydarieh Branch and the Tabaran Institute of Higher Education of Mashhad were asked to answer Susan Clayton's Environmental Identity questionnaire. The questionnaire consisted of 24 questions that students answered in 40 minutes. Data were entered into SPSS software. To analyze the data, the independent samples t-test, and one-way ANOVA were used, and the views of the two groups were compared.

    Findings

    Findings showed that education and age of people had no effect on their attitude towards the environment and their environmental identity, but their gender had an effect on their attitude towards the environment and, consequently, their environmental identity.

    Discussion and Conclusion

    It may claim that when planning for an environmental protection program, the gender of people should be considered as a significant variable because the gender of individuals has an impact on formation of their environmental identity. Although the variables of age and education in this study did not show significant differences in the environmental identity of the participants, this does not mean that they should be ignored in environmental planning.

    Keywords: Environmental identity, Gender, Language Learners’ view, Identity
  • Majid Dekamin *, EHSAN KHODAREZAEI Pages 99-108
    Background and Objective

    In recent years, the debate over the environmental sustainability of agricultural productions is increased widely. In this context, environmental impacts of potato production in the Hamadan province (the largest producer of potatoes in Iran) were studied.

    Material and Methodology

    In this research, life cycle assessment approach was used to identify and reduce environmental impacts. Data were collected by face to face interview with farmers in Nahavand (2020-2021). The CML IA method was selected to impact assessment. The environmental impact were assessed for impact categories including involved the global warming potential, depletion of fossil fuel resources potential, acidification potential, eutrophication potential and human toxicity potential. Producing one ton of potatoes was determined as a functional unit.

    Findings

    The results showed that the production of one-ton potato consumes 1774.75 MJ energy. It emits 125.52 kg CO2eq, 5.04 kg SO2eq, 1.34 kg PO4eq, 69.4 kg 1,4-DBeq that respectively are involved the global warming potential, depletion of fossil fuel resources potential, acidification potential, eutrophication potential and human toxicity potential.

    Discussion and Conclusion

    The analyses revealed that the production of chemical fertilizers and electricity had highest effects on global warming, depletion of fossil fuels and human toxicity. Also, direct emissions from the field because of nitrogen and phosphoric compound in fertilizers had highest effects on eutrophication and acidification.

    Keywords: Environmental impact, Sustainable production, potato, Agricultural inputs
  • Setareh Mehrkhou, Mahdi Ramezani *, Parvin Farshchi, Mostafa Panahi, S.Masoud Monavari Pages 109-124
    Background and Objective

    Severe land use change in recent decades has affected the ability of ecosystems to provide services, so it is necessary to be aware of the trend of these changes and their impact on ecosystem services for sustainable land management. The aim of this study is to evaluate the impact of land use change on biodiversity services in the Shafarood watershed in Gilan province.

    Material and Methodology

    The present study consists of three steps: 1) Extraction of past and present land use maps using Landsat satellite images using ENVI 5.3 and ArcGIS 10.3 software 2) Prediction and extraction of future land use maps using Scenario Generator tool of InVEST software and finally 3) Quantitative evaluation and modeling and mapping of ecosystem services related to biodiversity using the Habitat Quality model of InVEST software.

    Findings

    The results showed that habitat quality has decreased sharply over time under the influence of land use changes, and habitat degradation has increased sharply so that the average habitat quality for the entire study area for 2000, 2020, and 2040 are equal to 0.88, 0.64, and 0.41respectively. Also, the average habitat destruction for the whole Shafarood watershed in 2000 is equal to 0.0021, in 2020 equal to 0.0042, and for 2040 equal to 0.0061.

    Discussion and Conclusion

    According to the obtained results, it can be argued that the increase of human development activities with the aim of acquiring and exploiting natural lands has caused irreparable damage to the structure of natural lands and plant and animal habitats and the continuation of such a process will lead to the risk of complete destruction of these unique resources.

    Keywords: Landsat, InVEST, Kappa coefficient, habitat degradation
  • Golmohammad Khoobbakht *, Mahmoud Karimi Pages 125-135
    Background and Objective
    Energy balance is a suitable tool for assessing the effects of production on environment with considering the amount of fossil fuels used and the amount of energy output. In the present study, input-output energy ratio and energy efficiency of biodiesel production from waste cooking oil in three ways: conventional, using ultrasound irradiation and using microwave was investigated.Material and
    Methodology
    In this study the energy inputs such as waste cooking oil, methanol, catalyst, electricity and energy for biodiesel production and output of energy, including biodiesel, glycerin, excess alcohol, water, soap, monoglycerides and diglyceride to estimate energy efficiency were calculated.
    Findings
    The consumed energy for the methods of conventional, using ultrasound irradiation and using microwave were found 33.73, 35.75 and 34.39 MJ/L, respectively. The energy efficiency of biodiesel production in conventional, using ultrasound irradiation and using microwave were calculated 0.87, 0.80 and 0.77 respectively.  Discussion and
    Conclusion
    Among the mentioned methods of biodiesel production in the present study, using ultrasound irradiation in the process of biodiesel production was found as the best method in terms of input-output energy ratio and energy efficiency. The using ultrasound irradiation with the renewability index of 75% was also found as the most renewable process among the studied methods.
    Keywords: solar panels, Building, optimal angle, Efficiency, architecture